Civa doğal oluşan bir metal olup birkaç formda bulunabilir. En yaygın olan organik formu metilmerküridir. Metilmerküri formu çevrede doğal oluşur, toprakta ve sudaki mikroskopik organizmalar tarafından da üretilmektedir. Metilmerkürinin eser miktarları birçok balıkta belirlenmiştir. Özellikle yaşlı ve büyük avcı balıklarda metilmerkürinin miktarları yüksektir. Metilmerküriye yüksek sıklık ve miktarda maruz kalmalar nörotoksik etki ile sonuçlanabilir. Ayrıca beyin ve sinir sistemi ile ilgili sorunlar özellikle fetus, bebekler ve küçük çocuklarda ciddi sorunlar oluşturabilir. Su ürünlerinin beslenme değeri özellikle fetal büyüme ve gelişme, bunun yanı sıra bebeklik ve çocukluk  sırasında önemlidir. N-3 yağ asitlerinin alınması, özellikle dokosahekzanoik asidin hamile kadınlar tarafından haftada en az 240 g su ürünü tüketmeleriyle alınması bebeğin görsel ve bilişsel gelişimi ile ilişkilidir. ABD’de yapılan bir çalışma, hamile kadınların %50’sinin haftada 60 g’dan daha az balık tükettiklerini ortaya koymuştur. Bu miktar önerilen balık tüketimine göre çok düşüktür.

ABD’de FDA ile EPA 18 ocak 2017’de balık ve su ürünlerinin tüketimi ile ilgili son bir öneri yapmışlardır. Bu kurumlar hamile kadınlar ve süt vermekte olan annelerin haftada 240-360 g balık tüketmelerini önermişlerdir. ABD’de buna göre civa yoğunluklarına göre 60’dan fazla farklı balığın tüketilmesi önerilmiştir. Balık tüketimi önerileri :

  • Her hafta 2-3 porsiyon balık tüketilmelidir.
  • Değişik balıkların tüketimi tercih edil
  • Çocuklar 2 yaşında balık tüketimine başlatılmalıdır.
  • Çocuklar her hafta 1-2 porsiyon balık tüketilmelidir.