Uzun zamandan beri greyfurt ve sirke tüketilmesinin kalorilerin yakılması yönünde etkisi olduğu inancı yaygındır. Herhangi bir besinin sindirilmesi ile vücutta çok küçük bir miktar enerji kullanılmaktadır.  Bir besin veya besin ögesinin besinlerdeki kaloriyi yakması veya vücut yağını eritmesi gibi bir durum yoktur. Bunu daha iyi anlamak için besinlerin termal etkilerine (TEF) bakmak gerekmektedir. Tüketilen besinlerin sindirilmesinden sonra vücutta oluşan ısı artışına bağlı olarak metabolizma hızınınartması (Termojenez) görülür. Yemekten yaklaşık bir saat sonra TEF maksimum düzeye ulaşır, dört saat sonra kaybolur. Sonuçta metabolik hız belli bir artış göstermektedir. Karbohidrat  ve yağların termik etkisi alınan enerjinin %5’ini, proteinlerin  termik etkisi isealınan enerjinin %25-30 kadarını oluşturmaktadır. Ancak diyette besinler karışım halinde tüketildiğinden dengeli bir diyet için bu değer %10 olarak kabul edilmektedir.

Diyetin ve öğünün bileşiminde TEF’i etkilemektedir. Diyet ve öğünde karbohidrat ve proteinin tüketilmesi yağın tüketimine göre TEF’i daha fazla etkilemektedir. Bu durum karbohidrat ve proteinin sindirim, emilim ve metabolizmasındaki verimsizliğine bağlanmaktadır. Yağ vücutta verimli olarak kullanılır ve depolanır. Sonuçta greyfurt ve sirke tüketilmesinin kalori yakma, vücuttaki yağı eritme gibi bir etkisi yoktur.